Keski-Suomen kani- ja jyrsijäyhdistys ry
Menu

Hoitoneuvonta

Keski-Suomen kani- ja jyrsijäyhdistys tarjoaa hoitoneuvontaa seuraavasti:

kuvia tapahtumista

Valitse haluamasi lajin hoitoneuvojan sähköpostiosoite ja lähetä neuvojalle kysymyksesi. Neuvomme kaikenlaisissa arkipäivän asioissa, kuten eläinten käyttäytymiseen liittyvissä kysymyksissä, ruokinnassa, vitamiineissa ja lisäravinteissa, turkinhoitokysymyksissä, eläinten liikunta-asioissa jne.

Hoitoneuvojamme ovat kasvattajia tai kokeneita harrastajia - joista osa on myös lemmikkituomareita. Ensimmäiseksi on merkitty päähoitoneuvojaksi lupautunut henkilö, lisäksi on ilmoitettu myös varahoitoneuvojat. (Joskushan ei esimerkiksi yhteys tilapäisesti toimi tai neuvoja ei vastaa esim. matkan takia). Jos asia on tärkeä niin soita! Hoitoneuvojat eivät vastaa tekstiviesteihin eivätkä soittopyyntöihin!

Sairastapauksissa käänny aina nopeasti eläinlääkärin puoleen! Neuvojillamme ei ole eläinlääketieteellistä koulutusta ja lisäksi hoitoneuvojan seuraava postinlukupäivä ei välttämättä ole tarpeeksi pian käsillä.

hamsteri

Pienet eläimet heikkenevät nopeasti, joten viivyttely voi maksaa lemmikkisi hengen. Jotkut ihmiset luottavat eläinten sairastuessa eläinkaupan työntekijöiden neuvoihin - heillä ei kuitenkaan ole eläinlääketieteen eikä välttämättä edes perushoidon koulutusta. Myös kyselypalstoille kirjoittelu sairastapauksissa kuluttaa vain turhaan parantumisen kannalta elintärkeitä päiviä. Mikäli saat eläimen vakavassa sairastapauksessa minkään muun neuvon kuin "käänny heti eläinlääkärin puoleen", tiedät saaneesi asiantuntemattoman ja vastuuntunnottoman neuvon. Sivun lopussa on listattu lieviä terveysongelmia, jotka voidaan yleensä selvittää kotihoidolla.

Marsu ja saija

Neuvomme mielellämme kaikissa kanien ja jyrsijöiden perushoitoa ja ruokintaa koskevissa asioissa. Vastuukysymysten vuoksi emme voi ottaa kantaa sairauden hoitoa koskeviin tai lääketieteellisiin kysymyksiin, vaan sairaustapauksissa on aina käännyttävä eläinlääkärin puoleen.

Hoitoneuvojat:

HUOM! Yhteydenotot ensisijaisesti sähköpostitse tai puhelimitse soittamalla, ei tekstiviestejä. Suurin osa meistä käy työssä tai opiskelee, joten yhteydenotot mieluiten ilta-aikaan. Sairastapauksissa aina yhteys eläinlääkäriin, meidän hoitoneuvontamme on tarkoitettu lähinnä ei-kiireellisiin asioihin. Sähköpostiosoitteista on poistettava välit @-merkin ympäriltä.

Kanit


Marsut


Rotat


Hiiret


Hamsterit


Gerbiilit


Mitä terveysongelmia voidaan hoitaa kotona?


kani

Perussääntö: Pienet eläimet heikkenevät nopeasti, joten viivästynyt eläinlääkärikäynti on aina riski. Jos satuit määrittämään ongelman laadun kotona väärin (esim. luulit vakavaa hengitystietulehdusta ohimeneväksi flunssaksi), virhe voi maksaa eläimen hengen. Näin ollen erityisesti kokemattomien eläinharrastajien kannattaisi turvautua eläinlääkäriin. Pieneläinlääkärin vastaanotolla kyllä neuvotaan puhelimessa (maksutta), onko aihetta (maksulliseen) käyntiin vastaanotolla - vai kannattaisiko vielä odottaa.

Huomautus: Mikäli et ole valmis maksamaan eläimesi terveydenhoidosta, et ole sopiva henkilö eläimenomistajaksi.

Ulkoloiset: Apteekeissa on saatavana reseptivapaita pesuaineita ulkoloisten häätöön. Kokenut harrastaja tai farmaseutti voi neuvoa sopivan tuotteen ja opastaa käytössä. Mikäli pesuaineilla ei saavuteta toivottua tulosta, on aika kääntyä eläinlääkärin puoleen, jolta löytyy tehokkaampia lääkeaineita loisista eroon pääsemiseksi.

Sisäloiset: Joillakin lajeilla harvinaisia, joillakin silloin tällöin tavattavia. Isoilla lajeilla (ainakin kaneilla) reseptivapaa madotus voidaan suorittaa jopa kaiken varalta (esim. kerran vuodessa) - lääkepakkauksen ohjeannosten mukaan. Pienemmillä lajeilla voidaan neuvoa annoksiin kysyä pieneläinklinikan eläinlääkäriltä tai hoitajalta. Jos on tiedossa luotettava kokenut harrastaja, voi tämäkin antaa asiassa neuvoja.

marsu

Tilapäinen ummetus ja tilapäinen ripuli: Joillakin pienillä eläinlajeilla muutama tunti ummetusta tai ripulia on jo vaarallista. Isoilla lajeilla, kuten kanilla tai marsulla, voidaan ensimmäisenä vuorokautena käyttää kotihoitoa, jos eläin muutoin vaikuttaa hyväkuntoiselta. Näillä herbivoorilajeilla oireet ovat usein ruokavalioperäisiä. Jos oireet jatkuvat toisen vuorokauden puolelle, on ehdottomasti käännyttävä eläinlääkärin puoleen. Kanien ummetus johtuu usein eläimen nielemästä karvasta, jota voidaan poistaa suolesta juottamalla eläimelle ananasmehua, oliivi-/parafiiniöljyä yms. Ripuloinnin yhteydessä siirrytään tilapäisesti kuivempaan ruokaan. Monilla eläimillä näennäisten papanoimattomuuksien syyt voivat kuitenkin olla muualla kuin ruoassa - eläin ei ehkä pysty syömään jostakin elimellisestä syystä, kuten hammasongelmien takia. Syömättömyys on aina riski eläimelle!

perpallidus

Vilustumisoireet: Avainkysymys on, mistä voimme tietää, onko kyseessä vakava tulehdus vai pieni vilustuminen. (100 % varmuudella tähän ei uskalla vastata, joten emme edes yritä.) Emme välttämättä aina huomaa pieniä muutoksia eläimen käytöksessä tai pikkuisen vuotavaa nenää ja silmiä. Niinpä usein omistajan huomatessa eläimen tilan sairaus on saattanut jatkua jo joitakin päiviä. Tällöin on myöhäistä järkeillä "katsotaan pari päivää ja soitetaan vasta sitten lääkäriin" -tyylillä. Jos ollaan aivan varmoja, että pienet nenänvuoto-oireet ilmestyivät vasta äsken, voidaan "katsoa päivä - ehkä pari" pelkästään tukihoitojen kanssa. Tukihoitona käy aina lämpö, vedottomuus ja joillekin lajeille höyry taikka eräät huolella valitut yrtit. Mutta jos oireet jatkuvat, voi lääkehoito olla välttämätön. Eläimen ei missään tapauksessa saa antaa heiketä niin, että sen ruokahalu huononee, tai siitä tulee takkuinen tai voimaton - ilman että tiedustellaan todellisen asiantuntijan neuvoja.

Sivun alkuun